2846051739_6bb945d235_bDemir Kapija is een stad in de Republiek Macedonië en heeft 3725 inwoners. De naam van de stad komt van de Turkse Demir Kapı (Iron Gate). De vroegere nederzetting maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk en heet nog steeds Demir Kapı in het Turks. Demir-Kapija is een plaats die al in de klassieke oudheid vermeld stond onder de naam Stenae. In de Middeleeuwen stond Demir Kapija bekend als een Slavische nederzetting, onder de naam Prosek.

De stad Prosek werd gebruikt als een fort vanwege de goede strategische ligging. De geleerden suggereren dat dit fort werd gebouwd in het tijdperk van de Macedonische dynastie rond 450 voor Christus ter controle op de troepenbewegingen in het noorden. De voormalige nederzetting werd versterkt door muren.

De voormalige Joegoslavische Koning Aleksandar Karadjordjevic had hier zijn zomerhuis en wijnmakerij gebouwd. Het wijnhuis is de oudste op de Balkan en produceert nog steeds kwaliteitswijnen onder de naam Agropin. Tegenwoordig zijn er nog steeds wijnhuizen, die hun wijnen exporteren tot ver buiten de regio. Demir Kapija is ook de thuisbasis van de korenmolen Dekamel en heeft een moderne boerderij voor de productie van eieren.

6305074013_eb82d0587e_oIn de buurt van Demir Kapija stroomt de rivier Vardar door een prachtige kloof. Op een hoogte van 955 meter bevindt zich de “Bela Voda” grot. Hierdoor is het de meest pittoreske regio van Macedonië. Demir Kapija heeft de hoogste temperatuur in heel Macedonië. Het is ook de thuisbasis van vele zeldzame soorten vogels en inheemse planten.

Demir Kapija is een toevluchtsoord voor sportieve en recreatieve activiteiten. Bergbeklimmers genieten van het wandelen en van de ruimte. Vroeger werden de nationale en regionale Kayak wedstrijden hier gehouden vanwege de natuurlijke stroomversnellingen gevormd door de rivier kloof.

 icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Demir Kapija

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Demir Kapija 41.408843, 22.243618