2708108667_594454c607_oHet zoetwater meer van Ohrid grenst tussen zuidwesten van Macedonië en Oost- Albanië. Het meer is omringd door bergen die dan ook als natuurlijke grens fungeren. Het is een van Europa ‘s oudste en diepste meren en heeft een uniek ecosysteem die van wereldwijd belang is.
In 1979 werd het meer door UNSECO uitgeroepen tot een World Heritage Site. door UNESCO.

Met een maximale diepte van 288 meter en een gemiddelde diepte van 155 meter is het meer het diepste meer van de Balkan . Het beslaat een oppervlakte van 358 km² . Het meer is 30,4 km lang en 14,8 km breed en heeft een kustlijn lengte van 87,53 km. Het meer ligt voor een groot deel, 284 km2 in Macedonië het andere deel, 110 km2 ligt in Albanië.
Aan het meer liggen een aantal grote steden zoals Podgradec in Albanië en Ohrid en Struga in Macedonië. Ook vindt men tal van kleinere dorpen langs het meer.

IMG_0405Het meer wordt onder meer gevoed door onderaardse bronnen en door een ondergrondse verbinding vanuit het naburige, 200 meter hoger gelegen Prespameer. Deze bereikt het Meer van Ohrid ter hoogte van het klooster Sveti Naum-klooster. De afwatering van het Meer van Ohrid wordt verzorgd door de rivier de Zwarte Drin, die uiteindelijk in de Adriatische Zee uitmondt.
Het Meer van Ohrid behoort tot de oudste meren van Europa en herbergt dan ook diersoorten die elders niet voorkomen, waaronder de ohridforel (Salmo letnica). Het is niet toegestaan om op deze forel te vissen in het deel van het meer wat behoort tot Macedonië. Daarom wordt hij ook gekweekt. In Albanië mag men wel op deze forel vissen.
Het meer is rijk aan zeldzame vissen die alleen in deze streek voorkomen, ook zijn er tal van andere watervogels en dieren die gebonden zijn aan water (kikkers, slangen etc.).

1303810076_b3e0668545_bDe laatste jaren is het toerisme flink gegroeid, dit goed waar te nemen in de steden rondom het meer (Ohrid, Struga en Podgradec) waar tal van hotels terug te vinden te zijn. Campings zijn er wel te vinden maar hiervan wordt over het algemeen weinig gebruik van gemaakt. Veel mensen kiezen voor deze bestemming omdat Macedonië behoort tot het goedkoopste land van Europa.


 


icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Ohrid Lake

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Ohrid Lake 41.041910, 20.718998