IMG_0435Het klooster van Sint Naum is een Orthodox klooster in de Republiek Macedonië. Het klooster ligt niet ver van de grens met Albanië. Het klooster is vernoemd na zijn stichter de heilige Naum. Het is gelegen langs het meer van Ohrid, 29 kilometer ten zuiden van de stad Ohrid.

Het Meer van Ohrid en het klooster van Sint Naum, zijn één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Macedonië.
Het klooster werd gesticht in het Bulgaarse Rijk in 905 na Christus door de uit Ohrid afkomstige Sint Naum. Sint. Naum is ook begraven in de kerk.

Sinds de 16e eeuw bevond zich een Griekse school in het klooster. Het gebied waar het klooster van Sint Naum ligt behoorde voor een korte periode van 1912 tot en met 1925 tot Albanië. Als gevolg van de onderhandelingen tussen Albanië en Joegoslavië en als een gebaar van goede wil kwam het in 1925 terug in handen van Macedonië.
Door de eeuwen heen is het klooster vernieuwd en meerdere malen uitgebreid.

IMG_0436De meeste iconen en fresco’s die zich in het klooster bevinden dateren uit de 16e en 17e eeuw. De iconen van Sint Naum behoren tot de mooiste religieuze schilderkunst prestaties in de Balkan. Ze dateren uit de eerste helft van de 18e eeuw. De uit hout gesneden iconen werden gemaakt in 1711 door een onbekende ambachtsman.

 

 

 icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Ohrid - Sveti Naum Monastery

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Ohrid - Sveti Naum Monastery 40.913870, 20.745026