0266297edb25932a5d242fc48ae1a603Het Nationale Park Pelister maakt deel uit van de provincie Bitola (met als hoofdstad Bitola). Het park is gelegen in het Baba gebergte (derde hoogste berg van Macedonië). Het park ligt 15 km van Bitola en beslaat een oppervlakte van 171,5 vierkante kilometers. Pelister is in 1948 uitgeroepen als Nationaal park.
Het Nationale Park van Pelister grenst aan het zuiden met Griekenland.
Pelister wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke vochtige bossen. De bergtoppen varieëren tussen 927 en 2601 meter hoog.
Het park is rijk aan prachtige flora en fauna. Uniek is wel te noemen de aanwezigheid van een bepaalde soort Pijnboom die slechts op bepaalde plekken aanwezig zijn (Pinus peuce ‘Bitola’).
De schoonheid van het landschap wordt versterkt door de diversiteit aan wilde dieren: beren, reeën, wolven, gemzen, herten, wilde zwijnen, Balkanlynxen, konijnen, schildpadden en verschillende soorten roofvogels en patrijzen. In de rivieren zijn veel vissen te vinden waaronder de voor Maceonië zo belangrijke Forel.

p4151500Pelister is de oudste en de tweede grootste Nationale Park van Macedonië. Het is een van de belangrijkste toeristische gebieden in het land. Samen met Ohrid, Prespa, Dojran, Popova Sapka en Kruševo staat Pelister bekend om zijn skioorden.
Vanaf Pelister kan men de Pelagonia vallei met het Prespa meer zien. Belangrijk voor Pelister zijn tevens Het Nidže gebergte, Galičica, Jakupica en de stad Bitola.
In Pelister bevinden zich de meest zuidelijke bergen van de Balkan.
Pelister is ook bekend om zijn twee bergmeren die Pelister’s Eyes worden genoemd. Het grote meer (The Big Lake) is 2218 meter boven de zeespiegel, terwijl het kleine meer (Small Lake) op 2180 meter boven de zeespiegel ligt. Hier zijn de bronnen van de vele rivieren.
Het klimaat in het Nationaal Park Pelister is divers, in de winter kan het er koud zijn, maar in de zomer daarin tegen heel warm.

 icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Pelister national park

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Pelister national park 41.001455, 21.212962