IMG_0360Skopje is de hoofdstad van Macedonië. De stad is gelegen in het noorden van het land, aan de rivier de Vardar. Het gehele stedelijke gebied, dat aan Kosovo grenst, heeft ongeveer 500.000 inwoners (2010) en is daarmee de grootste stad van Macedonië.
Het huidige gebied Skopje werd reeds bewoond vanaf 3500 voor Christus. Er zijn overblijfselen van neolithische nederzettingen gevonden, alsook van de oude vestiging die nu uitkijkt over het stadscentrum.

In 1689 werd Skopje platgebrand door de Oostenrijkse generaal Engelberto d’Ugo Piccolomini, schijnbaar om een cholera-epidemie uit te roeien, maar eigenlijk om de Ottomaanse aanval op Wenen in 1683 te wreken.

IMG_0396In 1913 raakten de geallieerden tijdens de Eerste Balkanoorlog met elkaar in conflict en dat vormde de aanleiding tot de Tweede Balkanoorlog (29 juni 1913 – 10 augustus 1913). Servië behield de controle over Skopje, mede door de Vardarvallei, die werd opgenomen in het Servische Rijk. Dit duurde tot oktober 1915, wanneer Bulgarije de centrale mogendheden steunde en een groot deel van het door Servië gecontroleerde Macedonië innam. De stad werd op het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 bezet. Het werd vanaf dan een deel van het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen (vanaf 1929 beter bekend als het Koninkrijk Joegoslavië)

IMG_0379Tussen 1941 en 1944 werd de stad bezet door de Bulgaren. Een maand nadat de communisten in Sofia de macht hadden gegrepen en het Bulgaarse leger naar het westfront werd gezonden om te vechten tegen de Duitsers, werd Skopje ingenomen door Joegoslavische troepen. Skopje werd vanaf 1944 deel van Joegoslavië en het werd de hoofdstad van een nieuw land: de Volksrepubliek Macedonië. Na de oorlogen werden Skopje en de rest van Macedonië ingelijfd bij Tito’s Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

aardbevingOp 26 juli 1963 werd Skopje vroeg in de morgen getroffen door een zware aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter. Hierbij kwamen 1.000 mensen om het leven en raakten nog eens 120.000 mensen dakloos. 80% van de stad werd verwoest door de beving en talrijke monumenten werden zwaar beschadigd. Hierdoor is de Ottomaanse invloed op de stad nu een stuk minder zichtbaar. De totale schade wordt geschat op 150% van het toenmalige bruto nationaal product van Macedonië en 15% van het Joegoslavische bruto nationaal product. Dankzij de internationale hulp werd de stad snel weer herbouwd. Ook het oude treinstation in Skopje werd verwoest bij de aardbeving. De klok op het oude station is door de aardbeving stil komen staan en wijst nog steeds 5.17 uur aan, het tijdstip van de beving. De overblijfselen van het gebouw zijn nu een herdenkingsplek voor de slachtoffers en een museum.

Skopje groeide zeer snel tijdens het begin van de Joegoslavische periode en werd een grote industriestad in de zuid-centrale Balkan. In 1991 viel Joegoslavië uiteen en Skopje werd de hoofdstad van de onafhankelijke Republiek Macedonië.

IMG_0377Het Macedonië plein is het belangrijkste plein van de Macedonische hoofdstad Skopje. Het plein straalt een bijzondere allure uit. Dit komt hoofdzakelijk door het prachtige beeld van een ruiter te paard dat midden op het plein staat. Het Macedonië plein is het grootste plein van het land met een totale oppervlakte van ongeveer 18.500 meter. Zo goed als alle belangrijke straten en de Stenen Brug komen uit op dit plein. Op het plein zijn naast het beeld van een ruiter te paard zijn er nog vele andere monumenten, fonteinen en standbeelden te vinden op plein. De bekendste hiervan zijn het Pavilion, het Koning Samuel standbeeld, het Dame Gruev standbeeld en het monument voor de binnenschippers van Thessaloníki.

Andere bezienswaardigheden in Skopje zijn: de Stenen brug, de oude bazar, Sveti Spas kerk, Museum van Macedonië, Holocaust museum, Museum of the Macedonian Struggle, Fort Kale, Memorial House Mother Teresa en nog veel meer.

 



icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Skopje

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Skopje 41.997346, 21.427996